Petg nedir? sorusuna bir bakış; Termoplastik polyester terimi, en belli başlı üyesi polietilen tereftalat (PET) olan yüksek kaliteli bir polimer grubunun genel adıdır. Ayrıca polibütilen tereftalat (PBT) ve glikolle modifiye edilmiş PET (PETG) de ambalajlamada önem taşımaktadır. Pek bu pet veya petg nedir, hakkındaki sorular nelerdir?
– Petg Nedir?
Petg nedirin açıklaması ise; mükemmel sıcak şekillendirme uyumu, çok iyi derecede işlenebilirlik özellikleri, düşük yanıcılık özelliği, fizyolojik açıdan güvenlik, geniş uygulama sıcaklığı aralığı ile ön plana çıkan mükemmel şeffaflıkta bir malzemedir. PET’i kopolimerizasyon ile güçlendirmek de mümkündür. En çok yapılan değişikliklerden biri etilen glikol yerine siklo hekzan di metanol grubunu polimer omurgasına eklemektir. Bu kimyasal PET zincirlerinin birbiriyle rahat bir uyum sağlamasını engeller ve PET’in kristal yapısını bozar. PET’in erime sıcaklığını düşmesini sağlayan yeni kopolimer yapısı, PETG adıyla piyasaya sürülmektedir.
– Pet Malzemenin Çalışma Sıcaklığı Nedir?
Pet; -40 °C ile +65 °C arasında bir sıcaklık aralığında kullanılabilir ve çok iyi bir kimyasal direnç kabiliyetine sahiptir.
– Petg Uygulamalarına Örnekler Verebilir misiniz?
1- Ekran korumaları 2- Arka plan aydınlatmalı kutu harfler 3- Isı ile şekillendirilmiş ürünler 4- Işıklı reklam, tabela ve tanıtım kutuları 5- Fuar, sergi, oda, müze vb. gibi dekora ihtiyaç duyulan yerlerde farklı zevklere göre 6- Makine koruyucusu 7- Gıda kapları 8- Tıbbi cihazlar ve korumaları 9- Diş protez ve damak koruyucuları 10- Şişelemede 11- Film ve fotoğraf sektöründe 12- X ışını bantlarında 13- Elektriksel yalıtım uygulamalarında 14- Ofis mobilyalarında 15- Otomotiv parçalarında
– Pet Levha Uygulama Sıcaklığını Diğer Plastiklerle Karşılaştırabilir misiniz?
Diğer termoplastikler ve PET’in sıcaklık çalışma grafiği aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
– Pet En Çok Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Polyester grubundan olan PET, doğrusal bir termoplastik polimerdir ve çoğunlukla sentetik elyaf, yiyecek paketleme endüstrisi ve özellikle şişeleme gibi alanlarda karşımıza çıkar. Daha çok ısıl şekillendirme yöntemiyle şekil verilen PET malzemeler, saf PET polimerinden oluşabileceği gibi bazı uygulamalarda cam elyafla güçlendirilerek mühendislik uygulamalarında yapısal malzeme olarak da kullanılabilir. Düşük özgül ağırlığa sahip olan PET, üretildiği kalınlığa göre yarı sert ya da tam sert olabilir. Sağlam bir plastik olan PET darbeye karşı da dayanıklıdır. İyi mekanik özelliklere sahip olmasının yanı sıra gazlara, çözücü kimyasallara ve alkollere karşı iyi bir bariyerdir. Neme karşı bariyer özelliği o kadar iyi olmasa da diğer plastiklerin yanında yine de yeterli kalır. Kuvvetli bariyer özellikler sayesinde özellikle plastik şişelerde sıklıkla kullanılan PET, oksijen geçirgenliğinin kritik olduğu durumlarda ise poli (vinil alkol) ile kompozit oluşturarak daha iyi bir bariyer elde edilebilir.